ספורט לאחר החלפת מפרק הירך
מה תפקידה של פעילות גופנית לאחר החלפת מפרק ירך?
פעילות גופנית לאחר החלפה של מפרק הירך היא חלק חשוב בתהליך ההחלמה. הפעילות הגופנית מסייעת בחיזוק השרירים באזור המפרק ובהחזרת השליטה עליהם. הפעילות הגופנית אף משפרת את התנועתיות ויכולה לעזור בהפחתת כאבים. לבסוף, הפעילות הגופנית משפרת את איכות העצם, מסייעת בעיגון השתלים לעצם ומצמצמת את הסיכון להתרופפותם.
אילו תועלות עקיפות יש לספורט לאחר הניתוח?
לפעילות הגופנית לאחר החלפת מפרק ירך יש גם תועלות עקיפות, כמו, למשל, שיפור המצב הנפשי ושמירה על משקל גוף תקין. מדובר בתועלות משמעותיות, משום שהכאבים, חוסר התנועה וההסתגרות בבית לאחר הניתוח עלולים להוביל לדיכאון. בנוסף, השמירה על משקל תקין מפחיתה את העומס על המפרק ומבטיחה כך שהוא יישמר לאורך תקופה ארוכה יותר.

מהם סוגי הפעילות הגופנית המומלצים בתקופה שמיד אחרי?
ראשית, חשוב לציין שאת החזרה לפעילות גופנית לאחר החלפת מפרק ירך יש לעשות בהדרגה. בשבועות הראשונים לאחר הניתוח, הפעילות המתאימה ביותר היא הליכה, וכדאי להתחיל בה ברגע שניתן. מתחילים בהליכה למרחקים קצרים, ובכל כמה ימים מגדילים את המרחק.
על מה חשוב להקפיד בעת החזרה לפעילות גופנית לאחר החלפת מפרק ירך?
קצב ההתקדמות של כל מטופל – הן במהירות ההליכה והן במרחקים – הוא אישי. חשוב מאוד לשים לב שאינכם מאמצים את אזור המפרק יתר על המידה, ויש להקפיד על הליכה בקצב מתון, כך שהפעילות הגופנית אינה גורמת לכאב ומאפשרת תחושה נינוחה.
האם ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית מלאה אחרי הניתוח בירך?
לאחר כמה שבועות של הליכה, ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית, ויש לעשות זאת בהדרגה, עד שתגיעו לרמת הפעילות שהייתם מורגלים בה אפילו עוד לפני הפגיעה במפרק הירך. יחד עם זאת, חשוב להקפיד בהתחלה על פעילות ברמת עצימות נמוכה (אימפקט נמוך Low impact), כדי למנוע פגיעה במפרק.
אילו פעילויות ספורטיביות מומלץ לעשות?
לאחר הניתוח חשוב להימנע מכל פעילות גופנית שעלולה לגרום לנפילות, לחבלות ולזעזועים חזקים של המפרק. לכן, הפעילויות המומלצות ביותר הן שחייה, רכיבה על אופניים, אופני כושר, אליפטיקל וריקודים. כדאי לשלב אותן עם אימוני כוח והתנגדות, שיחזקו את השרירים, יסייעו בבנית העצם וישפרו את היכולת המוטורית. מומלץ גם להתייעץ עם הפיסיותרפיסט שמלווה את תהליך השיקום לגבי תרגילי פיזיותרפיה מתאימים.
מתי ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית בעצימות גבוהה?
רק בשלב השלישי, לאחר שתהליך השיקום וההחלמה מהניתוח הושלמו במלואם, אפשר לחזור לפעילויות בעצימות גבוהה מעט יותר, כמו טניס וסקי. פעילויות אלו מתאימות רק למי שיש לו ניסיון בהן מהתקופה שלפני הניתוח.
האם יש פעילות ספורטיבית שמומלץ להימנע ממנה לאחר החלפת מפרק ירך?
בהחלט. ישנן פעילויות ספורטיביות שמומלץ להימנע מהן לחלוטין, כמו ריצה, משחק כדורגל או כדורסל. זאת משום שבפעילויות מסוג זה המפרקים סופגים זעזועים חוזרים ונשנים, העלולים לגרום לשחיקה מהירה של חלקי המפרק שהושתל ולהתרופפות החיבורים ביניהם.
תוך כמה זמן ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית מלאה אחרי הניתוח?
גם בשלב השני והשלישי, חשוב לזכור שקצב ההתקדמות וסוג הפעילות הגופנית המומלצת תלויים במצב הפיסי, בכושר הגופני, משקל הגוף, אורח החיים והגיל של כל מטופל ומטופל. אצל חלק מהמטופלים, החזרה לשגרה תיקח כמה שבועות ואצל אחרים כמה חודשים. בכל מקרה, חשוב לקבל הדרכה מרופא מומחה במפרק הירך כיצד לחזור לפעילות גופני, כדי שלא להעמיס על המפרק המלאכותי אתגרים גופניים שעשויים לפגוע בו.
האם חזרה לפעילות ספורטיבית מלאה גורמת לשחיקה מהירה יותר של המפרק המלאכותי?
עקרונית, רק פעילות לא מותאמת עלולה לפגוע במפרק. כלומר, הקפדה על הוראות הרופא וחזרה הדרגתית לפעילות גופנית בעצימות נמוכה אינם גורמים כל נזק לשתל. שתלי מפרק הירך שנהוג להשתמש בהם כיום מיוצרים מחומרים איכותיים, בעלי רמת עמידות גבוהה לשחיקה, ושתוחלת החיים שלהם יכולה להגיע לשלושים ואף לארבעים שנה – כל עוד מקפידים על הוראות הרופא לגבי הפעילות הספורטיבית המומלצת.
כל כמה זמן רצוי להגיע לביקורת לצורך בדיקת מצב מפרק הירך שהוחלף?
רצוי מאוד לבצע מעקב שגרתי אחר מצב השתל, אחת לשנה או שנתיים, בהתאם להוראות הרופא.
