שחיקת סחוס במפרק הירך
כאבים כתוצאה משחיקת סחוס בירך
אם עברתם את גיל ה-60 והתחלתם להרגיש כאבים באזור הירך, כאבים שיכולים להיות מציקים בהתחלה ובשלב מאוחר יותר חזקים הרבה יותר ואף כאלו שמגבילים אתכם בתנועה, סביר להניח שאתם סובלים משחיקת סחוס במפרק הירך.
אבל עוד לפני שנסביר מהם הגורמים לשחיקה, מהן התלונות המעידות על הבעיה, איך מאבחנים אותה ומהן שיטות הטיפול, כדאי שנבין קודם מהו התפקיד של מפרק הירך וקצת על האנטומיה שלו.
מפרק הירך הוא מפרק כדורי והוא נראה כמו מכתש ועלי, כשיש את המרחשת שנראית כמו שקע כדורי ואת ראש העצם המעוגלת שהוא ה”עלי”. סביב המרחשת ישנה רצועה היקפית (Labrum acetabuli) שעוטפת את ראש עצם הירך ומחזקת אותו, מכיוון שעיקר העומס הוא על אזור זה במפרק. בנוסף, ראש העצם גם מכוסה בסחוס מפרקי. מעבר לכך יש את קופסית המפרק שמאפשרת יכולת תנועה למפרק באמצעות רקמה פיברוטית חזקה אך גמישה, יש רצועות שתומכות במפרק ויש שרירים המניעים את מפרק הירך.

תפקידו של מפרק הירך
תפקיד מפרק הירך הוא לחבר בין האגן לגפה התחתונה ולאפשר לה לנוע בחופשיות (לא לגמרי בחופשיות מכיוון ש-55% מראש עצם הירך נמצא בתוך המפרק מה שמגביל את התנועה) הוא מתווך בין הגפה התחתונה לקבוצות השרירים שבאגן והוא זה נושא את עיקר העומס בתנועה ובעמידה.
הסחוס במפרק הירך הוא אם כן רקמה גמישה שנמצאת בתוכו ומרפדת אותו. הסחוס משמש כבולם זעזועים וכחומר סיכוך להגנה על המפרק ושחיקה שלו גורמת להתחככות של עצם בעצם. מדובר על כאבים עזים ויש צורך לטפל בבעיה כמה שיותר מהר.
הגורמים לשחיקת הסחוס
שמה המקצועי של שחיקת סחוס הירך הוא אוסטאוארטריטיס או בעברית, דלקת מפרקים ניוונית (חשוב רק לציין שהדלקת עצמה היא משנית לבעיה עצמה) אין הסבר חד משמעי למה הסחוס נשחק ולמה הוא מכרסם לאט לאט את העצם שלידו, אלא הסיבות יכולות להיות מגוונות. ראשית, הזמן עושה את שלו ומפרק הירך הוא אחד מהאזורים בגוף בהם נעשה שימוש כל הזמן ותחת עומס מוגבר. שנית, יש מחקרים המדברים על תורשתיות שגם היא אחד הגורמים לתופעה, עיסוק מוגבר בספורט בגיל צעיר גם הוא סיבה נוספת וכמובן עיוותים מולדים או פציעה מספורט או מכל טראומה אחרת לגוף.
תלונות
התלונות יכולות להיות מגוונות אך כולן כמובן סביב הכאב שנוצר כתוצאה מהשחיקה. בדרך כלל אלו כאבים שהולכים והופכים לחזקים יותר ויותר, כאבים שגורמים להגבלה ביכולת להניע את המפרק. טווח התנועה מתקצר אף הוא עם הזמן והתוצאה של זה היא תנועה איטית יותר, הליכה איטית יותר ולטווחים קצרים יותר. במקרים רבים הכאב הוא גם במנוחה והוא יכול להגביל עד לרמת חוסר היכולת להתארגן לבד, לגרוב גרביים, לקשור את שרוכי הנעליים וכדומה. הכאב עצמו יכול להיות בצידי המפרק, מקרין לברך ואף סביב המפשעה.
האבחנה
אבחנת שחיקת סחוס במפרק הירך תתחיל עם התלונות על הכאבים, מה שיוביל לבדיקה גופנית של הרופא ואבחון יכולת התנועה. מה שיאבחן סופית את השחיקה הוא צילום רנטגן בו ניתן יהיה לראות ההצרה של המרווח המפרקי, היווצרות עצם סביב המפרק והסתיידות וציסטות.
הטיפול
מי שסובל מכאבים בעקבות שחיקת סחוס במפרק הירך יטופל בדרך כלל תקופה מסוימת במשככי כאבים יחד עם טיפול פיזיותרפי. בשלב הבא יהיה צורך לנתח את המקום וכיום ישנה גישה ניתוחית קדמית שנחשבת לחדשנית ומתקדמת, בה אין צורך לנתק את השרירים סביב למפרק. זו שיטה פחות טראומטית לגוף, פחות כואבת וההחלמה ממנה מהירה הרבה יותר מאשר בניתוח המסורתי
