החלפת מפרק ירך בגישה קדמית
ניתוח החלפת מפרק הירך בשיטה הקדמית - ד"ר דניאל לוין
מהי החלפת ירך בגישה הקדמית?
בהחלפת מפרק הירך בגישה קדמית נכנסים בין השרירים, ללא פגיעה בהם. התוצאה היא שקפסולת הירך האחורית נשארת ללא פגע והירך החלופית יכולה לשמור על יציבות כבר מיד לאחר הניתוח, המנותח יכול לשאת את משקלו והחזרה לשגרה היא מהירה יחסית.
למעשה, ניתוח מפרק ירך בשיטה קדמית קיים כבר לא מעט שנים אך רק בשנים האחרונות יש את האמצעים הדרושים לניתוחי החלפת הירך בגישה הקדמית, ולפיכך, הם מבוצעים לא מעט היום.
מי זקוק לניתוח החלפת הירך ומה הפרמטרים לפיהם נקבע צורך בניתוח?
הצורך בניתוח החלפת מפרק הירך מגיע בשל שחיקת סחוס המפרק, שחיקה שקורית אצל אחוז גבוה מבני ה-60 ומעלה אך רק בחלק מהם היא מגיעה עד לכדי הצורך בניתוח. יש כמה פרמטרים שמסייעים בקבלת ההחלטה על ניתוח:
• שינויים במפרק– כפי שציינו, רק בחלק מן המקרים השחיקה היא עד כדי כך שהיא דורשת ניתוח ושינויים במפרק כמו שחיקה מתקדמת מאוד, עיוותים בעצם הירך או נמק הם עדות לכך שכנראה אין מנוס מניתוח כזה.
• הגבלת התנועה– שחיקת סחוס הירך גורמת אט אט להגבלת התנועה. יש מקרים שרק בהליכה מהירה יש כאבים מגבילים ובמקרים חמורים יותר גם בהליכה איטית ואפילו בעמידה או כל פעולה פשוטה אחרת כמו נעילת נעליים. כמובן, שרמת המוגבלות כתוצאה מהשחיקה היא עוד פרמטר בהחלטה על ניתוח.
• רמת הכאבים– כל עוד הכאבים בשליטה עם תרופות, המצב לא חמור מידי. כשגם התרופות כבר לא מסייעות ואיכות החיים נפגעת קשות, זה בהחלט הזמן לשקול את הניתוח.
דר דניאל לוין גישה קדמית להחלפות מפרק הירך - הפרופסורים
עיקר דבריו של ד"ר דניאל לוין בסרטון:
מצבים בהם פציינטים פונים למומחה להחלפת עצם הירך
המטופלים שפונים אליי הם אנשים אשר חווים הגבלות בתפקוד בדברים יומיומיים כגון קושי בהליכה, שריכת נעליים, ירידה מהמיטה, מהרכב או כל דבר שפוגע באיכות החיים שלהם.
ההחלטה האם לנתח מורכבת מסוג הכאבים ומכמות הכאבים של הפציינט, ובמוגבלויות שלו.
הכנת מטופלים לניתוח:
על המטופלים לבצע בדיקות דם, א.ק.ג, וצילום חזה.
בנוסף יש לבצע תכנון ניתוחי לפני הניתוח מהצד של המנתח. עושים את זה באמצעות תוכנה ממוחשבת אליה מכניסים את הצילומים של המטופל ועושים תכנון איזה משתל הכי מדויק למטופל. בצורה כזו הניתוח מתבצע בצורה מדויקת מאוד.
היתרון של ניתוח בשיטה הקדמית
היתרון של ניתוח בשיטה הקדמית הוא האפשרות להיכנס למפרק בלי לפגוע בשרירים. אנו נכנסים מקדימה בין השרירים בלי לחתוך אותם, מה שמאפשר תפקוד טוב לאחר הניתוח, קיצור משך השיקום והחלמה מהירה יותר.
יתרון נוסף של השיטה הוא בזה שהמטופל לא מוגבל לאחר הניתוח בפעילויות ויכול לחזור לפעילות מלאה.
מהלך הניתוח בשיטה הקדמית:
שלב ראשון- פתיחת הקופסית של המפרק, הוצאת החלק של העצם עם הסחוס השחוק מהאגן (מרחשת) ומראש הירך, ומחליפים את האזורים האלה עם משתל שמורכב מחומרים שונים (טיטניום, קרמיקה, פוליאטילן). דבר זה מאפשר תנועה טובה של המפרק בלי כאבים. זה מה שנקרא החלפת מפרק הירך מלאה.
הניתוח מחזיק מעמד כ-20 עד 25 שנה
כמובן שבכל ניתוח יש סיכונים אבל לטווח הרחוק התוצאות הן מצוינות, והפציינטים יכולים לחזור לחיים נורמליים.
מהלך השיקום לאחר הניתוח בשיטה הקדמית
החולה יכול לאחר יום ולעיתים אף לאחר מספר שעות לשבת וגם להתחיל ללכת. הוא משתחרר מקביים תוך זמן קצר ויכול לחזור לפעילות מלאה תוך שבועיים, שלושה.
אנחנו גם לא מגבילים אותו מבחינת פעילות ספורטיבית. חשוב לציין שגם לפני הניתוח אנו מעודדים פעילות ספורטיבית על מנת לשמור על האיכות של השרירים והרקמות. וזה גם מקל לאחר מכן על השיקום.
האם יש גיל שלאחריו כבר לא ניתן לבצע את הניתוח?
אין גבול. אם הפציינט בן 90 והוא מתפקד, הוא יכול לעבור את הניתוח. אנשים בגילאי 70 ו-80 עוברים את הניתוח וממשיכים לחיות כרגיל: מטיילים בארץ ובעולם וחוזרים לחיים רגילים.
התכנון המקדים של הניתוח
בסרטון זה מסביר ד"ר דניאל לוין על השיטה לתכנון מקדים ממוחשב של הניתוח, העוזרת לו לבצע את הניתוח בצורה מדוייקת ומוצלחת:
"ניתוח החלפת מפרק ירך הוא תהליך מורכב שמצריך תכנון קפדני ומדויק. לאחר ביצוע בדיקה פיזיקלית, אני מעריך אם יש צורך לשנות את אורך הרגליים או להשאירן כפי שהן. אני בוחן את הצילומים של המטופל ומעריך את סוג העיבוד הנדרש. בנוסף, אני מבצע תכנון ממוחשב, שבו אני מזין את הצילומים לתוך תוכנה מתקדמת.
התוכנה מאפשרת לי לבחור את הפרוטזה המתאימה ביותר מבחינת גודלה וצורתה, תוך אפשרות להשוות בין פרוטזות של חברות שונות לצורך התאמה מדויקת. תכנון זה מסייע לי להכין תוכנית ניתוח מדויקת. במהלך הניתוח, אני מתבסס על התכנון המוקדם כדי לבחור את החלקים המתאימים מתוך המערכת המורכבת של המשתלים, כמו פתרון של פאזל, ולהרכיבם בצורה אופטימלית.
השילוב של תכנון מוקדם ומדויק עם ביצוע הניתוח לפי התכנון מבטיח תוצאות מדויקות ומסייע להשגת הצלחה רבה. התוצאה היא שהמטופל יוכל ליהנות מהפרוטזה החדשה לאורך שנים רבות"
הגישה המסורתית אל מול החדשה: ניתוח החלפת הירך בשיטה הקדמית מול השיטה האחורית
ניתוח החלפת מפרק ירך הוא ניתוח שנחשב היום לשגרתי ובמדינת ישראל יש בין 3000 ל-4000 ניתוחים כאלו מידי שנה. כל השיטות מיושמות תוך הרדמה כללית או אזורית (אפידוראלית או ספינאלית) והתוצאה של הניתוח היא החלפת המפרק השחוק בשתל מלאכותי שאמור להחזיק מעמד כ- 20 שנה. המנתח יחליט על הגישה הניתוחית על פי המבנה האנטומי של מערכת השריר: שלד המטופל, משקל, גיל וכמובן אם כבר עבר ניתוחים באזור זה.
האם הגישה הקדמית להחלפת ירך מתאימה לכל המטופלים?
תקציר דבריו של ד"ר דניאל לוין, מומחה לניתוח החלפת הירך בשיטה הקדמית, בסרטון:
את הניתוח של החלפת מפרק ירך אפשר לעשות בגישות שונות. בגישה קדמית אנחנו ניגשים מקדימה, מה שמאפשר להגיע למפרק. בניתוח אנחנו מזיזים את השרירים לצדדים ועושים את ההחלפה. הגישה הזאת מאפשרת לנו לא לגעת בשרירים, רק להזיז אותם. בזכות זאת, אחרי הניתוח התפקוד של השרירים ממשיך לתפקד באופן נורמלי בלי שום בעיות.
החלמה לאחר ניתוח בשיטה הקדמית:
למחרת הניתוח יכולים ללכת ואחרי יומיים כבר ניתן לעלות ולרדת במדרגות.
אחרי שבוע-עשרה ימים – יכולים לנהוג.
אחרי שלושה שבועות אפשר כבר ללכת לשחות ולחזור באופן הדרגתי לחדר כושר ולפעילות רגילה.
זה ניתוח שיותר מתקדם מניתוחי ה-CT. נכון שאם עושים בצורה נכונה, כל ניתוח נותן תוצאות טובות. אבל גישת ניתוח החלפת ירך בשיטה הקדמית מאפשרת שיקום מאוד מהיר.
לסיכום: יתרונות הגישה הקדמית על הגישות המסורתיות
• התאוששות מהירה – אחד האפקטים החשובים בניתוחים מעין אלו, בעיקר כשמדובר על האוכלוסייה המבוגרת הוא האפקט הפסיכולוגי. בניתוח בגישה קדמית יש פחות מגבלות מיד לאחר הניתוח מה שגורם למנותח להיות עם תקווה שבמהירות הוא יוכל לחזור לתיפקוד וללא כאבים.
• החלמה מהירה – ההחלמה מהירה יכולה להיות בין ימים בודדים ועד שבועות ספורים עד לחזרה מלאה לשגרה וללא הגבלה או כאבים.
• זמן הניתוח – החלפת ירך בגישה קדמית לוקח כשעה עד שעה וחצי.
• חתך קטן יותר – ניתוח בגישה הקדמית דורש חתך קטן יותר של בין 6-10 ס”מ.
• אשפוז קצר – יומיים עד שלושה בדרך כלל והמטופל משוחרר לביתו.
ניתן לסכם, כי החלפת מפרק ירך בגישה קדמית היא גישה שפותחה במטרה לקצר את משך זמן ההחלמה ולשם חזרה מהירה לפעילות שגרתית.