ניתוח החלפת מפרק ירך
החלפת מפרק הירך - ד"ר דניאל לוין
מהי החלפת מפרק ירך? מה כולל התהליך? מה ההבדל בין החלפת ירח בגישה קדמית, אחורית או צדדי? והאם כל אחד יכול לעבור את הניתוח? על על זאת נדבר במאמר זה
מי אני? אני ד"ר דניאל לוין, אורטופד מומחה למפרק הירך ומנהל ניתוחי מפרקים בבית החולים רמב"ם. לפגישת ייעוץ התקשרו למרפאה עד היום!
מהו מפרק הירך?
מפרק הירך שבגופנו נחשב לאחד ממפרקי הגוף הגדולים ביותר. מפרק הירך בנוי כמעין ראש כדורי, היושב בתוך גומחה קעורה. סביבו יש רצועות וגם שרירים, המסייעים לתפקודו ומהווים עבורו תמיכה. הסחוס המפרקי מצפה את ראש עצם הירך, הוא משמש כבולם זעזועים, הוא מונע חיכוך ומאפשר למפרק לנוע באופן חלק וללא כאבים.
החלפת ירך - מה זה אומר?
על פי הסוכנות למחקר ואיכות שירותי הבריאות ((Agency for Healthcare Research and Quality, למעלה מ-450,000 ניתוחי החלפת ירך מבוצעים מדי שנה בארצות הברית. מדובר בניתוח במהלכו מוחלף החלק הפגום של המפרק בחלקים הבנויים בדרך כלל ממתכת, קרמיקה ופלסטיק קשיח מאוד. מפרק מלאכותי החליפי מסייע בהפחתת הכאב ושיפור התפקוד היומיומי של המטופל.ת. מדובר בהליך כירורגי בטוח ויעיל שיכול להקל על הכאב, לסייע בהרחבת טווח התנועה, לסייע לתפקוד הכללי ולחזרה לשגרה.
שחיקת סחוס במפרק הירך - ההשלכות
שחיקת סחוס במפרק הירך מובילה לחיכוך בין העצמות ולהרס של מפרק הירך. שחיקה זו גורמת לכאבים עזים ובמקביל מגבילה את התנועה באופן משמעותי. הרס כזה יכול להיגרם מסיבות שונות: דלקת פרקים, דלקת פרקים ניוונית הנחשבת לשכיחה מאד, עיוותים מולדים וגם חבלה מקומית.
הדבר נפוץ מאד בגילאי 65 ומעלה, אך קיים בקרב מטופלים צעירים יותר הסובלים מדלקת פרקים ניוונית המכונה אוסטיאוארתריטיס, המגבילה את תנועתם באופן משמעותי ואף משפיעה על איכות חייהם.במקרים כאלה, ניתוח החלפת מפרק ירך יכול להיות פתרון מתאים, וזאת בהנחה שמוצו כל שאר הטיפולים, לרבות נטילת תרופות נגד כאבים, פיזיותרפיה ועוד.
הסיבות לניתוח החלפת מפרק ירך
ניתוח מפרק ירך מתבצע כאמור במקרים של הרס בסחוס. בדומה להליכים כירורגיים פולשניים אחרים, אין מדובר בניתוח פשוט. עם זאת, ישנם מספר מצבים בהם הוא נחשב להליך הטיפולי היחיד שיכול לסייע למטופל, במיוחד במצבים בהם אפשרויות טיפוליות אחרות לא סייעו לו, לרבות נטילת תרופות נגד כאבים, פיזיותרפיה ועוד.
ניתוח זה יכול להפחית לחלוטין את הכאבים, לשפר משמעותית את טווח תנועתו של מפרק הירך ובכך גם לשפר את איכות חייו של המטופל.
למי יש צורך בניתוח החלפת מפרק ירך?
אנשים שעוברים ניתוח להחלפת הירך אלה מטופלים הסובלים מכאבי מפרק ירך המפריעים לפעילוית היומיומית, שניסו אלטרנטיבות אחרות שאינן פולשניות שלא באמת סייעו, כדוגמת תרופות ואביזרים תומכי הליכה. כאבים בירך הדורשים ניתוח להחלפת מפרק ירך, יכולים להיגרם מאחד או יותר מהמצבים השכיחים הבאים:
- דלקת פרקים, והכוונה לדלקת ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית ודלקת מפרקים פוסט-טראומטית.
- פגיעה בירך הנגרמת כתוצאה מנקע או שבר, שעלולה להגביל את אספקת הדם לאיבר זה.
- גידול במפרק הירך.
- מחלת ירכיים מולדת או שהופיעה בילדות.
- אוסטאונקרוזיס (נמק אווסקולרי)
סוגי ניתוחים להחלפת מפרק הירך
במהלך תכנון הטיפול ובהתאם להיסטוריה של המטופל ומצבו הרפואי, נחליט איזה ניתוח להחלפת הירך נדרש. ככלל, ניתוח מפרק ירך מבוסס על החלפת מפרק ירך מלאה במהלכה הכדור והשקע של המפרק מוחלפים.
החלפת ירך בגישה קדמית, אחורית או צדדי
פגישת ייעוץ עם אורטופד מומחה ירך
בפגישת הייעוץ עם אורטופד מומחה למפרק הירך יקבל הסבר מהמטופל על כאביו ומוגבלויותיו. הרופא יבצע בדיקת גופנית רחבה ומדויקת, הכוללת בדיקת טווח התנועות של מפרק הירך, עיוותים, בדיקת מערכת העצבים בגפיים התחתונות ובדיקת דפקים ברגליים. תבוצע בדיקה לאורך הרגליים על מנת לתקן את אי שיוונן או לשמור על אורך רגליים שוות בזמן הניתוח. (יש לציין כי ניתן להגיע לשיוויון מקסימאלי באורך הרגליים על ידי מדידה מדויקת בזמן הניתוח) בפגישה הזו המטופל יקבל הסבר על הניתוח, סוגי המשתלים ועל תהליך ההחלמה. כמוכן יקבל הסבר על הסיבוכים (סיכונים אפשריים ועל הציפייה לשיפור משמעותי לאחר הניתוח.).
ניתוח להחלפת מפרק הירך - מה זה כולל?
לאחר שנערוך סדרת בדיקות וצילומי רנטגן, נבצע הרדמה כללית או אזורית – באזור עמוד השדרה (ספינלית או אפידורלית), בזמן שמטופל.ת ערים. במהלך הניתוח עצמו נבחר ברכיבי השתל המלאכותי, והכוונה לרכיב הכדור העשוי ממתכת חזקה מלוטשת מאוד או חומר קרמי, ומרכיב השקע העשוי פלסטיק, או קרמיקה. ההחלטה האם
לבחור בתותבת המותאמת בלחיצה לתוך העצם, או המוצמדת עם מלט כירורגי למקומה, מבוססת על איכות וחוזק העצם.
ההליך הכירורגי עצמו אורך בדרך כלל עד שעתיים, במהלכם מוסרים הסחוס והעצם הפגועים. בשלב הבא נשחזר את הירך באמצעות שתלי המתכת, הפלסטיק או הקרמיקה.
לפני החלפת מפרק ירך
לקראת הניתוח, לפני האשפוז בבית החולים, נדרש המטופל לעבור מספר בדיקות: בדיקות דם, תרבית מהאף לצורך שלילת הימצאותם של חיידקים עמידים, אק”ג וצילום חזה. הבירור נעשה על מנת לוודא שמצב בריאותו תקין ומאפשר את ההליך הרפואי הצפוי. מספר ימים בטרם הניתוח ולאחר ביצוע כל הבדיקות, מגיע המטופל לפגישה עם האחות ועם הרופא המרדים (הניתוח נערך תחת הרדמה מלאה או אזורית, בחצי הגוף) בה יוסבר על היתרונות והחסרונות של סוג הרדמה וכן על התהליך כולו, כולל השיקום וההחלמה. הפיזיותרפיסט ייתן הדרכה כבר לפני האשפוז, עם הסבר על האביזרים הנחוצים ועל תרגילים ופעילות שעל המטופל לעשות לפני הניתוח לצורך קידום וזירוז החזרה לפעילות מלאה לאחר ניתוח מפרק הירך.
התהליך הכירורגי
ביום הניתוח דרוש צום של כ–6 שעות. המטופל מתקבל על ידי הצוות הסיעודי, על ידי רופא המחלקה והמנתח. הוא מועבר לאגף חדרי הניתוח שם מתבצע ההליך עצמו. על פי התקנון לפני הניתוח נמצאים לרשות הכירורג כל התותבים השונים וכל הגדלים הנחוצים לשם התאמה מדוייקת של התותב. ניתן לבחור בין הרדמה כללית, ספינאלית או אפידורלית – או צרוף ביניהן. בעת הניתוח מבצעים סילוק או עיצוב העצם לשם השתלת החלקים השונים של התותב הפנימי. לאחר מכן הכירורג משתיל את התותב אשר נבחר. אחרי קיבוע המפרק המלאכותי בעצמות האגן והירך, הפצע הניתוחי נסגר.
כאשר מתעוררים מהניתוח מרגישים טשטוש זמני. תרופות נגד כאבים ניתנות לפי הצורך, כאשר קיימות שיטות שונות לסילוק הכאבים. ממשיכים בעירוי תוך-ורידי ולעיתים יהיה צורך בקטטר שתן. בתום הניתוח מועבר המנותח ליחידת ההתעוררות, שבה הוא שוהה תחת השגחה מלאה במשך כשעתיים. לאחר מכן, הוא מועבר אל המחלקה להמשך השגחה ומעקב.
החלמה והתאוששות לאחר ניתוח מפרק ירך
הצלחת הניתוח, החלמה והתאוששות לאחר ניתוח מפרק הירך מבוססת על ההליך הרואי עצמו, וגם על המעקב ומילוי ההוראות המנתח במהלך השבועות הראשונים, בין אם אושפזתם באותו היום או הלילה, או שוחררתם לאחר כמה שעות לביתכם. במקרים מסוימים נמליץ על המשך טיפול ושיקום במרכז ייעודי ומפוקח.
טיפול תרופתי בזמן ההחלמה
לאחר ההליך עצמו תצטיידו במשככי כאבים, להקלה על אי הנעימות והכאב. במידה ונבצע תפרים או סיכות, נסיר אותם כשבועיים לאחר הניתוח. ייתכן כי נבחר בתפרים המתמוססים מעצמם. בכל מקרה, חשוב להימנע מהרטבת הפצע ולאפר ניקויו וחבישתו.
כמה זמן נמשכת ההחלמה?
שימו לב כי בתוך כמה שבועות, ובהתאם להמלצת הרופא המנתח, ניתן לחזור בהדרגתיות לפעילות באופן כללי, ופעילות גופנית בפרט. מדובר בתחילה בהליכה בבית ומחוצה לו, הגברת הניידות אט אט, וחידוש פעילויות נוספות, כל עוד הדבר מאושר על ידי הגורם הרפואי המטפל. זאת בנוסף תרגילים ספציפיים שמומלץ לצבע, שוב רק באישור רפואי, מספר פעמים ביום כדי להחזיר את התנועה ולחזק את הירך. במקרים מסוימים עדיף להיעסר בפיזיותרפיסט שמטפל בנושא.
תהליך שיקומי לאחר החלפת מפרק הירך
כאן ניכנס יותר לעומק של התהליך השיקומי: כבר ביום הניתוח מתחיל התהליך השיקומי לאחר ניתוח מפרק ירך הכולל פיזיותרפיה נשימתית והפעלת שרירים. שיתוף פעולה מלא מצדו של המטופל, מבטיח החלמה מהירה וטובה הרבה יותר. במהלך יום זה מתחיל המטופל ללכת על הליכון ומקבל הסבר מלא נוסף על תהליך השיקום כולו, בו נמסר לו אילו פעילויות ותרגילים מומלץ לבצע. במהלך כל ימי האשפוז פוגש המטופל את הרופא המנתח, את הצוות הרפואי, הסיעודי והפיזיותרפי העוקבים אחר תהליך החלמתו. במרבית המקרים, כעבור ימים בודדים מתום הניתוח, משוחרר המטופל לביתו, לאחר שקיבל הסבר מלא מצוות הפיזיותרפיסטים ומהצוות הסיעודי על תהליך השיקום הצפוי לו. בהמשך הוא ממשיך במעקב צמוד עם המנתח ועובר תהליך שיקום במשך מספר שבועות עד להחלמה מלאה. במקרים אחרים, ניתן לעבור לבית חולים שיקומי לצורך החלמה.
תוצאותיו של הניתוח וסיכויי הצלחה
כ- 97 אחוזים מכלל המנותחים בניתוח זה מדווחים על שיפור משמעותי באיכות חייהם, על הקלה מוחלטת בכאבים שמהם סבלו, על טווח תנועה גדול הרבה יותר ואף על ניידות טובה יותר.
בנוסף, מטופלים שעסקו טרם הניתוח בפעילות גופנית, סיכויי התאוששות המהירה שלהם מהניתוח גבוהים יותר. לרוב, לאחר ניתוח החלפת ירך, יכול המטופל לשוב לפעילות מלאה. אינו מומלץ לעסוק בפעילות גופנית אינטנסיבית כמו ריצה, או קפיצות, אבל כן לעסוק בפעילות כמו פעילויות שונות בחדר כושר, שחייה, הליכה או רכיבה על אופניים, יוגה, פילטיס, או ריקודים.
השיפור בא לידי ביטוי בדרך כלל כבר תוך מספר ימים לאחר ניתוח החלפת הירך ולאחר מספר שבועות אז מושגת החלמה מלאה ואפשר לחזור לשגרה.
תוצאותיו המצוינות של הניתוח תלויות בכמה גורמים: רמת פעילותו הגופנית של המטופל לפני שעבר את הניתוח (ככל שהמטופל היה פעיל יותר, סיכוייו לשיקום מהיר יותר, טווח תנועתו של מפרק הירך לפני הניתוח, שיתוף הפעולה והמוטיבציה מצדו של המטופל והיענותו לכל הנחיותיהם של הרופא ושל הצוות המשקם.
מומלץ לקוראי אנגלית לעיין באתר של American Academy of Orthopaedic Surgeons בכדי לעבור שוב על תיאור המפורט יותר של מיני אספקטים של החלפת מפרק הירך.
ניתוחי ריוויזיה של הירך - ד"ר דניאל לוין
ישנם מצבים שבהם לאחר ניתוח להחלפת מפרק הירך עדיין נדרש ניתוח חוזר ניתוח זה נקרא ריוויזיה. בסרטון שלפנכם, ד"ר דניאל לוין מתראיין בתוכנית של ד"ר קרסו על הנושא של חידוש ניתוח החלפת מפרק הירך:
חזרה לתפקוד מלא
במרבית המקרים, לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך ובתום הליך השיקום, יכול המטופל לחזור לתיפקוד מלא. כדי לשמור על תוצאותיו של הניתוח ועל מנת לאפשר לגופו להתחזק, מומלצת פעילות גופנית כגון שחייה, הליכה, יוגה, פילטיס, ריקודים ואפילו רכיבה על אופניים, פעילויות היכולות לחזק את השרירים העוטפים את מפרק הירך, המהווים תמיכה עבורו. חשוב לזכור – פעילות גופנית מאומצת כמו אימוני ריצה או כל פעילות אגרסיבית הדורשת מהמטופל לבצע קפיצות למשל, איננה מומלצת לאחר הניתוח.
סיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך
כמו בכל ניתוח, גם כשמדובר בהליך כירורגי להחלפת מפרק הירך ישנם גם סיכונים, בנוסף ליתרונות. ברוב המקרים לא יהיו סיבוכים ויחד עם זאת, חשוב שתכירו את תופעות הלוואי שדורשות התייחסות וכוללות:
- אדמומיות
- כאבים
- חבורות
- האזור חם למגע
- התפתחות קריש דם ברגל
- אורך רגליים שונה
- התרופפות המפרק
- פריקת מפרק הירך
- כאבים בחזה או קוצר נשימה (דורש טיפול דחוף)
- התכנות לצורך בניתוח נוסף
החלפת מפרק ירך בגיל מבוגר
כשמדובר בניתוח להחלפת מפרק ירך, הגיל יכול להיות משמעותי. למרות שמדובר בהליך כירורגי שבדרך כלל מבוצע בגילי 60, 70 או 80, השפעתו על כל קבוצת גיל יכולה להשתנות, דבר שחשוב לקחת בחשבון. הגיל, בשילוב מצבו הבריאותי והערכה רפואית של המטופל, הם פרמטרים בסופו של דבר יקבעו האם ניתן לבצע את ניתוח להחלפת ירך או לא. בעיקרון, ניתוח החלפת מפרק הירך בגיל מבוגר אפשרי, ואם מבצעים בשיטה הקדמית, ניתן לבצעו גם בגיל 83.